Του Μαρίνου Κυναιγείρου, MRICS, Πρόεδρος Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών

Ιδιαίτερα έντονο παραμένει το πρόβλημα της παράνομης κτηματομεσιτείας στην Κύπρο. Για ακόμη μια χρονιά συνεχίζεται το φαινόμενο της παράνομης άσκησης του επαγγέλματος με τους «πειρατές» να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στον τομέα των ακινήτων και της κοινωνίας γενικότερα.

Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί άνισο ανταγωνισμό για τους επαγγελματίες του κλάδου, παρόλη τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για πάταξή του. Για να γίνει ενδεικτικό το μέγεθος του προβλήματος, το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών κατά τη διάρκεια του 2021 καταχώρησε περίπου 500 ποινικές υποθέσεις εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, που παραβίαζαν τις πρόνοιες του περί κτηματομεσιτών Νόμου 71(ι) του 2010 έως 2017. Επιπρόσθετα έχουν εκδοθεί από τα Δικαστήρια Απαγορευτικά Διατάγματα, τα οποία διατάζουν και απαγορεύουν στους ενόχους να ασκούν οποιαδήποτε κτηματομεσιτική εργασία χωρίς να κατέχουν την σχετική από το Νόμο άδεια. Εάν οι
καταδικασθέντες αμελήσουν να συμμορφωθούν με το εκδοθέν διάταγμα, υπόκεινται σε σύλληψη, η δε περιουσία τους σε κατάσχεση. Όπως γίνεται αντιληπτό από τις εκατοντάδες καταγγελίες που γίνονται κάθε χρόνο, από πλευράς του Συμβουλίου δεν υπάρχει εφησυχασμός.

Οι παράνομοι κτηματομεσίτες συνήθως δρουν μεταξύ αγοραστών και πωλητών με στόχο να
αποκομίσουν προμήθεια, αποφεύγοντας τις υποχρεώσεις των νόμιμων κτηματομεσιτών προς το κράτος. Εκτιμούμε πως η αξία της παράνομης κτηματομεσιτείας ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως και οι κρατικές απώλειες σε αρκετές χιλιάδες. Η παράνομη δραστηριότητα κτηματομεσιτείας, πλήττει ανεπανόρθωτα το κύρος των κτηματομεσιτικών συναλλαγών, αλλά ταυτόχρονα εδραιώνει την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή, την παρανομία και την άδικη μεταχείριση μεταξύ των πολιτών, αφού καταστρατηγείται κατάφωρα ο περί Κτηματομεσιτών Νόμος.

Καταδικάζουμε ξεκάθαρα τις παράνομες αυτές ενέργειες και καλούμε με κάθε ευκαιρία και
με κάθε μέσο τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προχωρούν σε αγοραπωλησίες ακινήτων. Καλούμε ακόμα το κοινό να συνεργάζεται μόνο με εγγεγραμμένους κτηματομεσίτες, τους οποίους μπορεί να βρει εύκολα στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου καθώς και να φέρουν εις γνώση μας τις περιπτώσεις που τους προσεγγίζουν επιτήδειοι για άμεση λήψη των απαραίτητων νομικών μέτρων. Επίσης, καλούμε Κτηματομεσίτες και κοινό να αξιοποιήσουν την επίσημη ιστοσελίδα που πρόσφατα εγκαινίασε το Συμβούλιο https://ktimatomesites.com/, στην οποία συγκεντρώνονται τόσο έγκυρες και νόμιμες αναρτήσεις για πώληση και ενοικίαση ακινήτων όσο και όλες οι τελευταίες πληροφορίες για τον τομέα. Παράλληλα, μπορεί να ενημερωθεί για τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας και τα δικαιώματα του κάθε αγοραστή.

Η πλατφόρμα παρέχει την δυνατότητα στον κάθε αδειούχο κτηματομεσίτη να αναρτά διαθέσιμα ακίνητα που έχει στο χαρτοφυλάκιο του. Με αυτό τον τρόπο δίδεται η δυνατότητα στο ενδιαφερόμενο κοινό να ενημερώνεται, να απευθύνεται σε επαγγελματίες και αδειούχους κτηματομεσίτες που βρίσκονται στη διάθεση του για άμεση εξυπηρέτηση και να επιλέγει από μια πληθώρα ακινήτων που είναι διαθέσιμα, αποφεύγοντας παράλληλα οποιαδήποτε παράνομη και ζημιογόνα πράξη. Χαιρόμαστε που η νέα ιστοσελίδα έχει αγκαλιαστεί από το κοινό αλλά και από τους αδειούχους Κτηματομεσίτες
και αποτελεί τη νέα έγκυρη πύλη ενημέρωσης για τον τομέα μας.